Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Týždeň v politike: Najdôležitejšia je návšteva pápeža, najmenej podstatné je vymenovanie Anny Záborskej, hodnotí Mesežnikov
Zdielať na

Týždeň v politike: Najdôležitejšia je návšteva pápeža, najmenej podstatné je vymenovanie Anny Záborskej, hodnotí Mesežnikov

BRATISLAVA / Politológ Grigorij Mesežnikov upozornil na viacero významných udalostí. Po prvý raz však spomenul aj tú najmenej významnú. Stalo sa ňou vymenovanie Anny Záborskej (KÚ) za splnomocnenkyňu vlády pre slobodu vierovyznania. Zhodnotil aj končiacu sa agóniu strany Za ľudí a vysvetľovanie generálneho prokurátora na pôde parlamentu.

Podľa politológa Mesežnikova je najvýznamnejšou udalosťou týždňa návšteva Svätého otca Františka, ktorý v nedeľu popoludní (12. 9. 2021) pristál v Bratislave. Politológ však zároveň poznamenal, že zaraďovať ju do tohto týždňa je predsalen trocha skoro.

Definitívny rozpad Za ľudí

Uplynulému týždňu dominoval rozpad strany Za ľudí, kedy šestica poslancov Národnej rady na čele s ministerkou spravodlivosti opustila poslanecký klub a vstúpila do poslaneckého klubu strany SaS. Na strane Veroniky Remišovej, predsedníčky Za ľudí, tak zostali len štyria poslanci. 

​​"Považujem to za veľmi dôležitú vec, ktorá ovplyvňuje pomer síl vo vládnej koalícii," zhodnotil politológ Grigorij Mesežnikov pre Noviny PLUS TV JOJ. "Od samotnej strany Za ľudí ja nečakám už nič," uviedol Mesežnikov s tým, že strana už politický výtlak mať nebude a určite nie ako samostatný subjekt. "Pani Remišová sa ju určite bude snažiť reanimovať, ale ja si myslím, že dnes je to už replika príbehu strany Sieť,"  uzavrel politológ s tým, že súťaž najvýraznejších predstaviteliek tejto strany ju pochovala. 

Obhajoba generálneho prokurátora Žilinku na výboroch v parlamente

Práve vysvetľovanie svojho konania na parlamentných výboroch považuje politológ Mesežnikov za mimoriadne zásadné. "Poskytlo príležitosť nahliadnuť do toho, ako generálny prokurátor pristupuje k svojim kompetenciám a nič dobré to neveští," uviedol s tým, že sa ukazuje, že nielen v kauze Pčolinský, ale aj v kauze Haščák, ale aj v ďalšom rozhodnutí sa ukazuje, že model sovietskej prokuratúry je nešťastný.

"Prináša veľa problémov pri presadzovaní inštitúcie právneho štátu. Dáva neprimerane veľké kompetencie generálnemu prokurátorovi," poznamenal s tým, že takmer každý jeden generálny prokurátor k funkcii pristúpil s osobnou aroganciou.

"Spôsob komunikácie Žilinku je najväčší škandál od zmeny pomerov v roku 2020. Mysleli sme si, že Igor Matovič je politikom, ktorý si nekladie servítku pred ústa a to najmä ako komunikoval s pani Baťovou. To, čo ako prokurátor predvádza pán Žilinka, to ako útočí na každého kto ho kritizuje vrátane prezidentky je nemiestne," zdôraznil politológ s tým, že práve jeho prístup k spomínaným kauzám priniesol pochybnosti a tie sa odrazia aj na ďalšom vývoji. 

Nová splnomocnenkyňa bude mať minimálny vplyv na čokoľvek

Práve vymenovanie Anny Záborskej za novú splnomocnenkyňu vlády pre slobodu vierovyznania považuje odborník za najmenej dôležité. "Nemyslím si, že pani Záborská bude mať prostredníctvom svojej pozície vplyv na čokoľvek. Myslím si, že dianie dokáže zásadnejšie ovplyvniť legislatívnymi návrhmi," poznamenal politológ. 

​Politológ zároveň dodal, že nezaregistroval prípad, kedy by bol niekto prenasledovaný pre svoju vieru, alebo bol niekto z takéhoto činu usvedčený. "Ak by bola splnomocnenkyňou pre medzináboženský dialóg a porozumenie, bolo by to dôležitejšie," dodal pre Noviny PLUS TV JOJ s tým, že pani Záborská má jednotnú a jasnú agendu, ktorá sa dotýka predovšetkým reprodukčného správania. 

 

 

 

Súvisiace články

Najčítanejšie