Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Igor Matovič si vie predstaviť koalíciu bez Borisa Kollára. Iste, ak by koalícia nevisela na šnúrke od jeho gatí, reaguje odborník
Zdielať na

Igor Matovič si vie predstaviť koalíciu bez Borisa Kollára. Iste, ak by koalícia nevisela na šnúrke od jeho gatí, reaguje odborník

BRATISLAVA / Líder hnutia OĽaNO sa po prvý raz postavil proti svojmu obľúbenému koaličnému partnerovi. Terčom jeho ponosy sa stal Boris Kollár líder hnutia Sme rodina. Bola by koalícia bez "Kollárovcov" možná? Matematika nepustí, tvrdí odborník.

Líder OĽaNO Igor Matovič sa po prvý raz vyjadril proti lídrovi hnutia Sme rodina. Zatiaľ, čo ešte pred pár dňami tvrdil, že Boris Kollár má "pieskoviskovú česť", v nedeľu v relácii na TA3 prvýkrát pripustil koalíciu bez hnutia Sme rodina. Zároveň sa zmienil aj o tom, že by koalícia odňala hnutiu Sme rodina SIS.

Práve Sme rodina nominovala posledných dvoch riaditeľov  - Vladimíra Pčolinského a Michala Aláča. Matovič dokonca uviedol, že by koalícia mohla skúsiť vládnuť bez Kollárovho hnutia. Došlo by k tomu v prípade, že by Sme rodina odmietala participovať na očiste systému. Matovič sa ostro vyhranil aj voči Kollárovým výrokom o "čurillovskej mafii"

„Zdá sa mi, že trocha zablúdil a maják mu prestal svietiť. Ja urobím všetko preto, aby zostal a bol súčasťou protikorupčnej koalície,“ zdôraznil líder OĽaNO a dodal, že ak by Sme rodina blokovala možnosť chrániť statočných vyšetrovateľov pri očiste systému, potom mentálne sa Sme rodina z koalície vzďaľuje a musíme si klásť otázku, či dokážeme zložiť koalíciu aj bez nich. 

Nie, nedokážete, odkazuje odborník

Hypotetickú situáciu číta jasne politológ Radoslav Štefančík. "Ako počítam, tak počítam, bez strany Sme rodina by zvyšné vládne strany nemali v parlamente väčšinu," poznamenal odborník na margo skutočnosti, že bez hnutia Sme rodina by mala koalícia len 75 poslancov.

"Takže sú to silné slova, ale adresované zrejme len pre voličov OĽaNO. My ostatní budeme musieť strpieť Borisa Kollára v tejto vládnej koalícii až do riadnych, prípadne predčasných volieb," pokračoval Štefančík s tým, že Sme rodina nie je vo svojom konečnom ťažení.

"Ani nové voľby však nebudú zárukou toho, že sa Sme rodina ocitne mimo vládnej koalície. Šmajchlovanie Kollára s Pellegrinim priamo pred kamerami je vlastne dohováranie budúcej spolupráce medzi Hlasom a Sme rodinou," dodal politológ a zdôraznil, že Boris Kollár si v koalícii robí čo chce od samého začiatku. 

"Nemožno vylúčiť, že kvapka trpezlivosti pretečie aj v Matovičovom pohári....ale predčasné voľby je to posledné, čo teraz Matovič chce," uzavrel Štefančík s tým, že: "Celá koalícia je na šnúrke od gatí Borisa Kollára visí celá koalícia."

Súvisiace články

Najčítanejšie