Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Ako to bude s kultúrnymi podujatiami? Zástupcovia rezortu sa nevzdávajú, budú rokovať na úrade vlády
Zdielať na

Ako to bude s kultúrnymi podujatiami? Zástupcovia rezortu sa nevzdávajú, budú rokovať na úrade vlády

BRATISLAVA / Hoci došlo k uvoľneniu opatrení v kultúre, jej predstavitelia stále nie sú spokojní. Predseda vlády Eduard Heger vypočul ich protesty a stretne sa s nimi na Úrade vlády. Nemala by chýbať ani ministerka Milanová osobne. Tá sa podľa informácií TV JOJ zatiaľ so zástupcami kultúry osobne nestretla.

To, že rokovania s kultúrnou obcou pokračujú avizovalo aj ministerstvo na svojom profile na sociálnej sieti. "So zástupcami kultúrnej obce spolupracujeme na tvorbe pandemických pravidiel už od jari 2021. Spoločne sme vytvorili kultúrny semafor a všetky jeho následne prijaté verzie," uviedlo ministerstvo na svojej stránke. 

Ministerka Milanová (OĽaNO) sa so zástupcami sektora stretne o trinástej na Úrade vlády a prítomný bude aj Eduard Heger a Vladimír Lengvarský. Podľa ministerstva budú spoločne hľadať najlepšie riešenia, ktoré umožnia kultúre na Slovensku fungovať v rámci prebiehajúcej pandémie ochorenia COVID-19.

Lumir Mati, ktorý je jedným zo zástupcov Hudobnej únie na sociálnej sieti napísal, že výzvu na otvorenie podpísalo už viac, ako 9 000 ľudí. "Vďaka nášmu spoločnému tlaku sa veci naštartovali, pokračujeme," uviedol Mati. 

Prebralo sa ministerstvo?

"Už pri tvorbe prvého kultúrneho semafora v apríli 2021 sme spolupracovali so zástupcami kultúrneho sektora, aby sa praktické aspekty fungovania kultúrnych podujatí premietli do spoločných požiadaviek MK pri rokovaniach s konzíliom odborníkov," napísalo ministerstvo s tým, že sa mu podarilo vytvoriť predvídateľné pravidlá pre fungovanie kultúry, ktoré zabezpečovali bezpečnosť návštevníkov ale mali aj ekonomický zmysel pre ich organizátorov. "Pri aktualizácii kultúrneho semafora v auguste sa nám podarilo presadiť aktualizované podmienky, na základe ktorých by kultúra bola otvorená aj v čiernych okresoch," doplnilo k opatreniam. 
"Po poslednom prijatom lockdowne z dôvodu delta variantu vírusu, ktorý pozastavil platnosť kultúrneho semaforu, prichádza k otváraniu kultúry opäť aspoň v obmedzenom režime pre očkovaných a prekonaných, a to až do výšky 50% kapacity priestorov," 

"Vieme, že organizácia kultúrnych podujatí si zaslúži opäť predvídateľné pravidlá, ktoré budú vychádzať z konsenzu epidemiológov, odborníkov MZ a spoločných požiadaviek ministerstva kultúry i zástupcov KKP. Urobíme pre to všetko, čo bude v našich silách," uviedlo ministerstvo, ktoré na základe aktuálnych opatrení nerozlišuje medzi podujatiami v interiéry a v exteriéry. Pravidlá sú teda jednotné. 

Súvisiace články

Najčítanejšie