Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Šéf obrany Jaroslav Naď v Analýzach Na hrane: Ak sa k rezortu nechcú správať férovo, môžem aj odísť
Zdielať na

Šéf obrany Jaroslav Naď v Analýzach Na hrane: Ak sa k rezortu nechcú správať férovo, môžem aj odísť

BRATISLAVA / Bezpečnostné zložky bojujú s nedôverou verejnosti i samy so sebou. Ministri zase v tejto chvíli bojujú o čo najvyšší podiel financií zo štátneho rozpočtu a politické boje zvádza i minister obrany Jaroslav Naď, ktorý sa aktuálne pustil do veľkých nákupov v rezorte. Je vhodné vynakladať v súčasnej situácii finančné prostriedky práve na obranu?

Aktuálne boje o rozpočet sa týkajú aj rezortu obrany a jeho šéfa Jaroslava Naďa (OĽaNO), ktorý zápasí najmä o svoje tendre. Takto pred rokom sa minister spolu s obranou zúčastňoval na organizácii plošného testovania. Išiel by do toho znova? 

"Ach, panebože," poznamenal s tým, že na to práve pred krátkym časom myslel. "To už by som bol nerád, keby sa to zopakovalo. Boli to neskutočné stresy," povedal minister obrany s tým, že to však na druhej strane bola nezabudnuteľná skúsenosť a plošné testovanie ukázalo dôležitosť armády.

Cena za plošné testovanie (takmer pol miliardy eur) sa ministrovi nezdá neprimeraná a je presvedčený, že testovanie v tom čase pomohlo. Ako by sa postavil k prevalenčnej štúdii a išiel by do ďalšej masovej akcie s radosťou? "Ono to nebolo mojím rozhodnutím, ale rozhodla o tom vláda," poznamenal s tým, že s nadšením do plošného testovania nešiel ani vtedy a veľa vecí sa učili za pochodu. "Ak by to bolo potrebné, išli by sme do toho znova," uviedol minister obrany. 

Boj s Kotlebovcami a Exkotlebovcami

Minister obrany podal trestné oznámenie pre šírenie poplašnej správy. "Majú blízko k tematike koncentračných táborov a teraz klamú a strašia ľudí. Stačí konšpirácií a klamstiev," prehlásil Jaroslav Naď s tým, že predmetom je monitorovací program. Technická univerzita v Košiciach zmapovala dve oblasti, kde sa aplikuje armádny výcvik. "Je technicky nerealizovateľné, aby sme to celé oplotili. Preto, keď človek prejde na toto územie, tak ho vyvedieme von," poznamenal Naď s tým, že program má zaistiť bezpečnosť obyvateľstva v čase, keď napríklad na Lešti trénuje armáda.

Zároveň upozornil, že to nesúvisí s pandémiou Covid-19, pretože výskum sa má ukončiť na konci budúceho roka. "Popieram, že by sme robili tábory pre neočkovaných a ja som si povedal, že stačilo," uviedol minister z OĽaNO. Zároveň upozornil, že už rok čakáme na vytýčenie ďalšieho pojednávania v súvislosti s neprávoplatne odsúdeným Marianom Kotlebom. 

Prieskum je zlou vizitkou

Agentúra AKO vyrobila exkluzívny prieskum pre Na hrane TV JOJ. Týkal sa toho, komu občania veria najviac a komu vôbec. Prieskum, podľa Naďa, nie je dobrým vysvedčením celého procesu očisty. "Nejaký ten systém, alebo mechanizmus, ktorý tu fungoval roky sa snaží brániť a robí všetko pre to, aby zabránil spravodlivosti," pokračoval Naď v hodnotení s tým, že ide o kopanie zomierajúceho zvieraťa. "Spoločnosť mala veľké očakávania, ale my sme od prvého dňa bojovali s koronavírusom. Mnohí sú odsúdení," poznamenal s tým, že ide o vysokých nominantov bývalej vlády. Vladimír Pčolinský si vybral za svoju pravú ruku Beňu, ale podľa ministra Naďa to nie je nominant aktuálnej vládnej garnitúry. 

"Keď sa bude ten spletenec rozmotávať, tak ľudia uvidia, že to bol veľmi ťažký boj," zdôraznil Naď s tým, že nie vždy je možné odstrániť nominantov bývalej vlády. "Bývalí nominanti vyšetrovali bývalých nominantov," predniesol s tým, že exšéf Naka bol rok a štvrť vo funkcii s tým, že bol prepojený aj na vojenské spravodajstvo.

Chýbajúci svedkovia

Rezortu Jaroslava Naďa sa dotýka aj svedok Výboh. "Skrývajú sa v zahraničí a modlia sa, aby táto vláda padla," povedal Naď s tým, že do pádu vlády investovali nemalé prostriedky. "Zdúchli na poslednú chvíľu," pokračoval s tým, že dochádzalo k únikom informácií. 

"V aktuálnom čase vôbec nie," zareagoval na vplyv Miroslava Výboha na rezort obrany. "Dosadzoval si tam svojich ľudí a bez neho sa tam ani lístok nepohol," uviedol na margo obdobia, kedy bol aktuálny minister na obrane len úradníkom. "Ku všetkému sa krok po kroku dostaneme," uzavrel s tým, že v niektorých momentoch a záležitostiach boli podané aj trestné oznámenia. 

Rozpočet a jeho zvyšovanie

Na rokovaní vlády sa má schvaľovať rozpočet. "V utorok večer poznám čísla, ktoré nám prišli na úradníckej úrovni a verím, že o nich budeme rokovať ešte aj na politickej úrovni," Naď poznamenal, že vo štvrtok bude vedieť viac a priznal svoju nespokojnosť. "Osekanie rozpočtu je pre mňa úplne prekvapivé," povedal s tým, že to nechce brať osobne voči Igorovi Matovičovi a nebude sa hádzať o zem. "Bol som ochotný si sám znížiť rozpočet z minulého roka," priznal s tým, že sa však odmieta podrobiť úradníkom,  že tak to podľa neho nefunguje a čaká politickú diskusiu. "Ak si niekto myslí, že ja budem len svietiť a kúriť, tak to nie je môj štýl a môžem odísť," zdôraznil. 

Naď uviedol, že vojakov treba vždy a všade, ale keď treba škrtať, tak sa automaticky seká z obrany. "Očakávam férovú diskusiu a neberiem ako fér, keď sa o mojom rezorte bavia iní ministri," posťažoval sa minister za vládne OĽaNO. Konflikt s ministrom Lengvarským však Naď poprel. "Máme výborný vzťah," doplnil s tým, že vojakov treba aj do nemocníc. "Intenzívnu potrebu pociťujeme zo Žiliny, ale hlásia sa aj ďalšie nemocnice," doplnil minister s tým, že vláda musí schváliť mandát. Právnici na tom už podľa ministra pracujú. Vojakov plánuje vyčleňovať postupne. 

Strasti koalície

Ministra Naďa sa v Na hrane zastal minister práce Milan Krajniak, ktorý sa vyjadril, že terajšia vláda platí to, čo objednala tá predošlá. Plánuje Naď šetriť vo svojom rezorte?

"To by mohlo byť na samostatnú reláciu," uviedol minister s tým, že 2 miliardy sú na 10 rokov a týka sa to bojových vozidiel. Pravdivosť Krajniakovho výroku potvrdil s tým, že Pellegriniho vláda to schválila a to dokonca tak, že sa nám z tej sumy nič nevráti. "Bolo im jedno ako to dopadne na ľudí," povedal s tým, že aj 2 miliardy sú výsledkom predchádzajúcej vlády. Jeden politik z Hlasu mal ministrovi povedať, že je super, že to robí a oni to síce budú kritizovať, ale na jeho mieste by robili to isté.

Nákupy v obrane

Výrazný rast energií je podľa ministra návrat k cenám z roku 2020 a dochádza len k plašeniu ľudí. "Výber na daniach je rovnaký, aký bol pred pandémiou. Áno je inflácia, ktorá je ale globálna," spresnil minister s tým, že opozícia tému zneužíva. Aj čo sa týka tendrov, tak súťaž podľa ministra prinesie podstatné zníženie cien. Ponuku si prevzalo 33 štátov a čaká sa na najlepšiu ponuku. Naď zdôraznil, že na jednom obrnenom transportéri vláda ušetrí milión eur a dokopy ušetrí 76 miliónov eur. "Ja vám garantujem, že tá cena pôjde v súťaži ešte dole," doplnil. 

Budeme mať aj Vydry? Ministerstvo sa rozhodlo, že plávajúce vozidlá nepotrebujeme. Ako to bude v prípade povodní? "Laicky vám odpovedám, že plávanie je výhoda aj v prípade povodní. Ak by to však bolo zásadné, tak by sme to dali ako eliminačné, ale to uvidíme, lebo kritérií je veľmi veľa a o bodoch bude rozhodovať 40 až 50 členný tím," poznamenal minister s tým, že súťaž bude transparentná. Existujú totiž aj externé plaváky, ktoré zariadenie udržia nad vodou. 

"Chceli sme čo najväčšiu súťaž," doplnil. Minister zdôraznil aj to, že sa bude snažiť čo najviac implementovať slovenské firmy: "Minimálne 40 % dielov vozidla bude vyrábané na Slovensku." Pomáhať má aj rezort hospodárstva s tým, že určite kvalita nižšia nebude, pretože kritériá sú stanovené jasne a vozidlá ich musia spĺňať. "Podmieňujeme to, aby naše firmy z toho mali priame zákazky a to je možno miliarda eur a prinesie to veľké množstvo pracovných príležitostí," pochválil sa Jaroslav Naď s tým, že DPH zostáva na Slovensku a je to veľmi výhodné. Za úspech považuje minister obrany aj radary, ktoré sa nikomu nepodarilo urobiť.

"Budúci rok chcem začať s kompletnou opravou "Kukurice"," prezradil novinku minister s tým, že chce opraviť a sprevádzkovať aj ubytovňu na Zemplínskej Šírave. "Chceme to komplet prerobiť a vrátiť to do použiteľného stavu," podobne sa bude pristupovať aj k archívu v Trnave, ktorý sa pretransformuje na novú budovu Univerzity. Archív by sa mal dočkať novej budovy, ktorú má rezort obrany v pláne postaviť. 

Súvisiace články

Najčítanejšie