Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Na hrane TV JOJ s ministerkou Kolíkovou a Sakovou: Ministerka sa vyjadrila k svojmu odchodu a Saková skúpa na slovo
Zdielať na

Na hrane TV JOJ s ministerkou Kolíkovou a Sakovou: Ministerka sa vyjadrila k svojmu odchodu a Saková skúpa na slovo

BRATISLAVA / Diskusnú reláciu TV JOJ vo štvrtok večer ovládli ženy. V obľúbenom diskusnom duely sa proti sebe postavili ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (SaS) a exministerka vnútra za Smer-SD Denisa Saková (Hlas-SD). K horúcim témam patrili nielen nahrávky z poľovníckej chaty, ale aj Súdna reforma, ktorá čelí samým problémom vo vlastnej koalícii.

Dcéra v Dubaji

Minister Richard Sulík vzal dcéru na Expo v Dubaji vládnym špeciálom. "Ja si myslím, že je dobré si na tieto otázky odpovedať a keď ide politik na služobnú cestu, tak môže ísť aj s rodinou. Kľúčové je, že všetko bolo uhradené," vyjadrila sa Mária Kolíková, ktorá sa svojho straníckeho šéfa zastala a zdôraznila, že takýto postup treba legitimizovať a zariadiť, aby na tom štát netratil. "Mali by sme si povedať, aké budú pravidlá," doplnila.

Podľa Sakovej je toto iná dimenzia, hoci stretanie s rodinou podporuje. Nepáči sa jej, že Sulíkova dcéra mala na dobu trvania Expa podpísanú zmluvu a všetky náklady jej malo uhrádzať ministerstvo hospodárstva. "Keby som to urobila ja, nezostala by na mne suchá nitka," poznamenala Saková s tým, že cena za právne služby koncipientky je premrštená. 

"Kľúčové je, si transparentne zodpovedať to, čo je k tým zmluvám. Pokiaľ sa jedná o špeciál, tak to je lietadlo, ktoré má náklady a je na mieste sa spýtať či tam blízka osoba vôbec mala byť," zdôraznila Mária Kolíková s tým, že treba prihliadať aj na naplnenie špeciálu. 

Saková zdôraznila to, že Peter Pellegrini platil cestu špeciálom pre svojho otca. "Pán Heger by mal vyzvať ministra Sulíka, aby jednoducho svoj post opustil," uviedla exministerka vnútra. Kolíková kontrovala cestou Petra Pellegriniho vládnym špeciálom na operetu do Drážďan. "Pokiaľ sa vytiahli Drážďany, tak je rozdiel, keď minister Sulík vezme dcéru do Dubaja a uzatvorí s ňou zmluvu a keď ide premiér do Drážďan. Neplietla by som hrušky s jablkami," poznamenala s tým, že išlo o mimoriadnu udalosť. 

Bývalé špičky sa dostali z väzby na slobodu

Nejde však o oslobodenie, ale len o prepustenie z väzby. "Obvinenie trvá a vyšetrovanie je na konci," povedala Kolíková s tým, že situáciu vyhodnotil sudca tak, že vec je krátko pred podaním obžaloby a vyšetrovanie je v zásade ukončené. "Môžu byť stíhaní na slobode," pokračovala s tým, že kauza bude dotiahnutá tak, ako sa patrí, a to na súde. 

Saková zdôraznila, že tak, ako v minulosti nebude komentovať rozhodnutie súdu ani teraz. "Rešpektujeme to a viacej sa k tomu nebudem vyjadrovať," poznamenala s tým, že je na mieste si položiť otázku, ako počas toho roka pracovali OČTK a aké budú výsledky vyšetrovania.

Nahrávky z Čifár

Podľa Kolíkovej je snaha hodiť nomináciu Ladislava Makóa na Milana Lučanského priamym navádzaním na skresľovanie skutkových okolností. "Otázne je, ako sa nakoniec zachová pán Kaliňák, keď bude vypovedať ako svedok a či svedectvo bude v súlade s tým, na čo bol navádzaný," uviedla s tým, že treba sa pozrieť aj na prekročené hranice zo strany advokátov. "Je na mieste, aby advokátska komora konala," vyjadrila sa Kolíková.

Saková nahrávky nepočula a nečítala ani prepisy. "Je to pod moju úroveň," zareagovala Saková s tým, že išlo o súkromné rozhovory, ktoré nebude komentovať a nebude sa k nim ani vyjadrovať.  Saková to porovnala s tým, že ani Márii Kolíkovej by nebolo príjemné, keby počula čo si Veronika Remišová a Juraj Šeliga hovoria o jej Súdnej mape. 

Podľa Kolíkovej, pokiaľ odposluchy dokazujú inú trestnú vec, môžu byť použité, hoci najprv mali zachytiť pytliactvo. "Mohlo sa stať náhodou, že v rámci toho sa dozvedeli aj iné okolnosti," uviedla ministerka spravodlivosti, že debata je aj o tom, či odposluchy unikli alebo nie. Zdôraznila, že ak sa odposluchy dostali do spisu, tak sa k nim dostalo viacero strán. "Aj súkromné rozhovory môžu byť predmetom verejnej debaty," zdôraznila Kolíková. 

"Ja viem, že sa ma pokúšate vťahovať do komentovania súkromných rozhovor, ale ja to komentovať nebudem, treba sa spýtať predsedu strany Smer-SD či strana mohla mať takú hotovosť," odvetila Saková na margo krádeže v kancelárii Roberta Fica na Súmračnej. ITP podľa nej nemožno použiť, pokiaľ nie je presiahnutá škoda cez 26-tisíc eur. 

Podľa Kolíkovej sú dôležité aj vyjadrenia Roberta Fica na margo covidu. TV JOJ k tejto kauze niekoľkokrát pozvala členov Smeru-SD, ktorí účasť odmietajú. "Prečo sa tu rozprávame o súkromnom rozhovore. Nikto sa nezaoberá tým, ako došlo k úniku," poznamenala Saková s tým, že to je zrejme nová móda demokracie. "Toto nie je na mieste," povedala a dodala, že nahrávky vraj nemá ani prokurátor. "Prečo existujú k tomuto záznamu aj kompletné prepisy, lebo tie sa nikdy nerobili. Tu sú zrazu súkromné rozhovory prepísané od A do Z," povedala s tým, že je z nich jasné, že pytliactva sa netýkajú a je teda na mieste si položiť otázku prečo kompletné prepisy vznikli. 

Súdna reforma to nemá ľahké

Súdna mapa má aktuálne už svoju tretiu podobu, ale časť koalície stále nie je spokojná. 100 % podporu má Mária Kolíková len vo svojej novej domovskej strane SaS. Proti je stále Sme rodina, ale už aj strana Za ľudí. "Diskusia s koaličnými poslancami bola konštruktívna a ja si myslím, že nádej, aby bola Súdna reforma úspešná tu stále je," zhodnotila Kolíková. Strana Za ľudí však tvrdí, že ich Mária Kolíková nepresvedčila. 

"Odstránili sme tam všetky zásadné rozpory zo strany prokuratúry," poznamenala ministerka spravodlivosti s tým, že to nie je jednoduché a ak reforma prejde, tak k rozhodnutiu sa človek dostane oveľa rýchlejšie. "Nevidím tam prienik a obavu ani čo sa týka okresov," uviedla Kolíková s tým, že výhrady vníma ako detaily. 

Vytvorí sa 30 nových obvodov. Základný rozdiel je v to, že návrh nikdy nehovoril o tom, ktoré pracoviská sa zrušia. "Keď hovoríme, že sa zrušia len štyri, tak nezahŕňame mestské súdy," pokračovala Kolíková. 

"Ja už keď od tejto vlády počujem slovo reforma, tak sa mi ježia vlasy," uviedla Saková s tým, že vláda všetko pokazila a rozobrala. "Nikdy som nesúhlasila so šéfom hnutia OĽaNO, ale s tým, že by to ministerka mala zabaliť, tak s tým súhlasím," pokračovala s tým, že ju odmietajú ľudia, koaliční partneri aj sudcovia. Na margo konštruktívnych dialógov Saková povedala, že v parlamente počula niečo úplne iné. "My sme robili reformu ESO, kde sme mali viacero metodík, ktorú sme použili," zdôraznila Saková s tým, že s ňou prišla za Máriou Kolíkovou, keď bola ešte štátnou tajomníčkou. "Vtedy nás odmietla s tým, že oni majú vlastnú metodiku," rozhorčila sa Saková s tým, že nakoniec o tom má rozhodovať ministerka a predseda súdu. 

Metodika je podľa Kolíkovej veľmi prísna a vzišla z operačnej verejnej správy. "Dát je tam určite dostatok," uhodila na Sakovú s tým, že presne podľa nich je urobený návrh. Podmienkou je, že pre danú špecializáciu musia byť aspoň traja sudcovia. "Je to komplikovanejšie a takto sa na to odpovedať nedá," zareagovala na margo svojho možného odchodu. 

Na vaše otázky odpovedá Mária Kolíková (SaS) a Denisa Saková (Hlas-SD).

Súvisiace články

Najčítanejšie