Zatiahnuté
17°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Analýzy Na hrane s Danielom Lipšicom: Fico na mňa útočí, hoci vie, že nemôžem reagovať
Zdielať na

Analýzy Na hrane s Danielom Lipšicom: Fico na mňa útočí, hoci vie, že nemôžem reagovať

BRATISLAVA / Mnohých aktérov veľkých káuz čakajú tento rok súdy, nielen v prípade Norberta Bödöra sa však výraznou mierou angažujú aj niektorí politici. O tlakoch na vyšetrovateľov a prokurátorov a o tom, aký bude rok 2022 pre Úrad špeciálnej prokuratúry porozprával v relácii Na hrane TV JOJ špeciálny prokurátor Daniel Lipšic.

Signifikantným znakom sociálnych sietí sa stali nenávistné prejavy.  "Netreba si to v internetovej dobe príliš pripúšťať," poznamenal Lipšic s tým, že na sociálnych sieťach sú prítomné rôzne organizované skupiny. Podľa špeciálneho prokurátora by sa nemali orientovať podľa nálad verejnosti. 

Tlak na sudcov a vyšetrovateľov vníma aj Daniel Lišpic, ktorý zdôraznil, že vyšetrovania vedú k špičkám verejného života. "Majú vplyv, neobmedzené zdroje a nerešpektujú akékoľvek pravidlá. Ide im o všetko," povedal špeciálny prokurátor. Poznamenal zároveň, že by sa vyšetrovateľov mohlo zastať aj vedenie generálnej prokuratúry, ktorá to ale neurobila. "Svojich prokurátorov som sa teda aj zastal," dodal k téme tlakov. 

Disciplinárne stíhanie

Špeciálneho prokurátora čaká disciplinárne konanie. Podľa niekoľko dní starej informácie už prípad dostal na stôl konkrétny sudca. Lipšicovi hrozí trestné stíhanie pretože verejne kritizoval rozhodnutie policajnej inšpekcie, ktorý začala stíhať štyroch vyšetrovateľov na čele s Jánom Čurillom. Za týmto podaním z 13.augusta stojí generálny prokurátor Maroš Žilinka.

Lipšic popiera to, že by akokoľvek disciplinárne pochybil. "Naše predstavy o fungovaní prokuratúry sú odlišné," povedal na margo konfliktu s generálnym prokurátorom Marošom Žilinkom. Na otvorenejšej prokuratúre sa podľa Lipšica zhodla aj Rada prokurátorov. Očakáva, že v jeho prípade by mohlo padnúť súdne rozhodnutie už do konca leta. 

Z pomsty obviňuje špeciálneho prokuratúra aj opozícia

Na "vyhrážky" politikov Lipšic nechce reagovať. "Stačí si prečítať prepisy z poľovníckej chaty. Fico vie, že z povahy svojej funkcie na jeho tlačové konferencie nemôžem reagovať. O akej charakterovej črte to vypovedá?" uviedol Lipšic. 

Podľa Lipšica je samozrejmé, že osoby, ktorým ide o všetko, sa budú brániť akýmkoľvek spôsobom. Dodal, že to aj očakával, ale postup ÚŠP považuje za dobrý boj. "Ja si myslím, že naša úloha je tento systém, ktorý zvierali chápadlá, rozpletať. Či napokon uspejeme, to povedať naozaj neviem. Nevyrušuje ma to, lebo som presvedčený o tom, že táto práca je kolektívna. Nie je to one man show," uviedol špeciálny prokurátor a poprel, že by problém s Ficom bol z jeho strany osobný.

Ficovi zrušil obvinenie, pomstu odmieta

"Zrušil som dve obvinenia. Prvé bolo, keď som zrušil obvinenie Robertovi Ficovi za hanobenia národa a rasy," povedal Daniel Lipšic a pokračoval, že všetci prokurátori majú veľa práce a preto mu je jedno, čo o ňom politici hovoria. "Je mi to jedno. Nech si každý hovorí, čo chce," dodal. Sústredené útoky nie sú, podľa špeciálneho prokurátora nič príjemné, ale na viere, že prokurátori robia dobrú vec, to nič nemení. Bolo by iluzórne si myslieť, že ľudia, ktorých sa vyšetrovanie týka, sa prihlásia a vezmú doživotné tresty. "Stíhame aj predstaviteľov terajšie koalície," uviedol Lipšic ďalej. "Pomsta nie je dobrá emócia," doplnil k zrušeniu obvinenia Robertovi Ficovi (Smer-SD).

Pri kauzách, ktoré pôjdu na súd je podľa Lipšica dôkazná situácia veľmi vážna a ľudia, ktorých sa tieto vyšetrovania týkajú, si to veľmi dobre uvedomujú. "Dá sa očakávať čokoľvek," reagoval špeciálny prokurátor na margo možných diskreditačných kampaní v súvislosti s kauzami, ktoré sa už tento rok dostanú pred súd. Lipšic zdôraznil, že ako špeciálny prokurátor nemôže hovoriť o živých kauzách. "Nebudem to v tomto okamihu komentovať," prehlásil. 

Exprezident Kiska pôjde pred súd, kajúcnikov je vyše 20

Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) pred časom ukončil vyšetrovanie kauzy firmy KTAG bývalého prezidenta Andreja Kisku. Ako informujú Hospodárske noviny na portále hnonline.sk, prípad bol zo strany polície ukončený návrhom na podanie obžaloby.

„Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry doručil dňa 13. januára 2022 na Krajskú prokuratúru Prešov spisový materiál s návrhom na podanie obžaloby. Prokurátor vykonávajúci v tejto veci prokurátorský dozor po jeho preskúmaní rozhodne o ďalšom postupe,“ uviedol pre portál vedúci organizačného a personálneho oddelenia Krajskej prokuratúre v Prešove Marián Spišák.

Portál pripomína, že kauza sa týka pokračujúceho zločinu daňového podvodu, ktorého sa bývalý prezident mal dopustiť v rokoch 2013 a 2014 ako jeden z konateľov spoločnosti KTAG. Vo veci je stíhaný aj ďalší z konateľov spoločnosti Eduard Kuškovský. Kiskovým advokátom bol aj Daniel Lipšic, a to predtým ako sa stal špeciálnym prokurátorom. 

"Nebudem konkrétnejší, pretože už nie som jeho advokátom. Tento prípad je pod dozorom krajskej prokuratúry v Poprade. Vyšetrovateľ, ktorý tento prípad vyšetroval, sa stal poverený vedením časti východ," podľa špeciálneho prokurátora je to dôkaz, že aktuálne vedenie si vyberá vedúcich funkcionárov na základe objektívnych kritérií. 

Spolupracujúci obvinení dostavajú podľa Lipšica podmienečné aj nepodmienečné tresty. "Nepodpisujú sa kvitancie, že koľko kto dostal a za čo," poznamenal Lipšic a dodal, že korupčné veci sa bez spolupracujúcich obvineniach riešia rovnako ťažko. Špeciálny prokurátor argumentoval tým, že bolo by to rovnaké, ako keby sa v prípade znásilnenia vyžadovalo svedectvo ďalších štyroch svedkov mužského pohlavia. "Veď to je nonsens," uviedol Daniel Lipšic. Práve spolupracujúcich obvinených je podľa špeciálneho prokurátora viac než dvadsať. "Určite to nie je len pán Slobodník a pán Imrecze," poznamenal. 

Bödörovi sa podľa Lipšica na ústavnom súde rozhodlo kvôli formálno-procesnej chybe. "V tejto novej veci je stíhanie dôvodné," pokračoval Daniel Lipšic a zdôraznil, že v tejto veci advokáti zavádzajú. "Nikomu neberiem, že advokáti majú voľný štýl," uviedol ďalej s tým, že bývalý policajný vyšetrovateľ Marián Kučerka je už v kauze Valčeky pred súdom. "Opakovanie mantry, že ide o nevinné osoby, nie je v poriadku," zhodnotil Lipšic. 

Rozhodovali o nahrávkach zaujatí prokurátori?

V prípade nahrávok z poľovníckej chaty, na ktorej bol aj Robert Fico, sa na Generálnu prokuratúru obrátila aj Nadácia Zastavme korupciu. Tá má podozrenia, či bola Krajská prokuratúra v Nitre dostatočne nezávislá pri posudzovaní odposluchov a ich legálnosti, spochybňuje to dokonca aj policajný prezident Štefan Hamran. Pracuje tam spolužiak Roberta Fica, ale aj dcéra bývalého ministra Ficovej vlády Ľubomíra Jahnátka. Nadácia v súvislosti s témou uviedla: Zistenia Nadácie zatiaľ nepreukazujú, že k zaujatosti konkrétneho prokurátora došlo. Uvedené prepojenia však vytvárajú dojem, že Krajská prokuratúra v Nitre sa ako celok nejaví objektívna a nestranná.” 

"Určite nebudem hodnotiť postup inej prokuratúry v Nitre. Jej rozhodnutie však nezaväzujú špeciálnu prokuratúru. O tom, čo je, alebo nie je možné posudzovať, bude rozhodovať konkrétny dozorový prokurátor a súd," pokračoval Lipšic, podľa ktorého odposluchy z chaty za určitých okolností použiteľné sú. 

Paragraf 363

Sporné použitie paragrafu 363 v prípade Pčolinského či Haščáka sa názorovo ukotvilo aj v koalícii. "Nie je to právna otázky, pretože ak by bola, tak by sa spravila analýza a zistili by sme, že v takom rozsahu to nemá nikto. Kľúčová otázka je, či kľúčoví funkcionári potrebujú záchrannú sieť v prípade, že smerujú na súd," povedal Lipšic a doplnil, že komparácia so zahraničím naozaj nie je problém a je to politická téma. 

"Tým, že sa to týka veci, ktorá je v dozore špeciálnej prokuratúry, nebudem hovoriť, či som spokojný, alebo nespokojný. Trvám, ale na tom, že špeciálny prokurátor postupoval zákonne," dodal Lipšic, ktorý zdôraznil, že výber advokáta Jaroslava Haščáka verejne komentovať nebude. (Peter Kubina je spoločníkom v právnickej kancelárii s Danielom Lipšicom, pozn. red). "Pánu Kubinovi, keď tak poviem svoj názor," pokračoval Lipšic s tým, že v ďalšom vývoji je optimista. "Samozrejme, že vždy tu bude korupcia, ale je rozdiel v akej miere," dodal na záver a doplnil, že si nemyslí, že aktéri vo veľkých kauzách by išli na slobodu. "Preto sa nás snažia zastaviť takto agresívnym spôsobom. Prvostupňové rozsudky nie je možné zvrátiť," uzavrel špeciálny prokurátor Daniel Lipšic. 

Súvisiace články

Najčítanejšie